• Vertrouwenscontactpersoon


 • Vertrouwenscontactpersonen (VCP)

  Iedereen wil graag op een normale manier behandeld worden, jij ook... Toch gebeurt het wel eens, dat dingen niet zo gaan, zoals jij dat graag wilt. v.v. Activia wil een veilige, sociale en plezierige sportvereniging te zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar de leden met plezier hun sport beleven.

  Helaas kunnen ongewenste omgangsvormen overal voorkomen en dus ook binnen v.v. Activia. We doen er alles aan dit zoveel mogelijk te voorkomen maar één van de stappen die wij hebben genomen is het aanstellen van vertrouwenscontactpersonen (VCP). 

  De vertrouwenscontactpersonen zijn:

  • Saskia Klein Velderman
  • Leo van Dam 
  • Michiel van Straalen  

  Onze VCP's, die werkzaam zijn bij de gemeente Deventer en in de jeugd- en gezondheidszorg, helpen v.v. Activia een veilige sportomgeving te creëren. Als VCP ben je overigens onafhankelijk en dus geen lid van het bestuur. Tijdens de algemene vergadering in december 2018 worden zij formeel benoemd.

  Binnen v.v. Activia is de VCP het eerste aanspreekpunt voor iedereen (lid, ouder, trainer, leider, toeschouwer, vrijwilliger, bestuur) die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. Denk bijvoorbeeld aan treiteren en/of pestgedrag, agressie (langs de lijn), discriminatie, seksuele intimidatie en andere voor jou ongewenste omgangsvormen.

  Het is natuurlijk mooi als je problemen onderling kunt oplossen. Maar dat is voor lang niet iedereen zo gemakkelijk en dan is het fijn als je er met een VCP in vertrouwen over kunt praten. 

  Wat kun je van de VCP verwachten?
  Je kunt jouw verhaal op vertrouwelijke basis met één van ons bespreken. Wij zullen luisteren naar jouw zorgen, klacht of probleem. Samen zullen we dan bespreken wat er voor nodig is om de zorgen weg te nemen en/of een oplossing zoeken. Verder kunnen wij je doorverwijzen naar hulpverlening als dat nodig is. Mocht het zo zijn dat we er samen niet uitkomen omdat het probleem te groot is, dan kunnen wij terugvallen op een vertrouwenspersoon van het NOC/NSF, die jou/ons dan verder helpt.

  Onze activiteiten als VCP vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van v.v. Activia. Wij zullen dan ook aan het bestuur rapporteren of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. In deze rapportage zullen geen namen genoemd worden en wordt de vertrouwelijkheid volledig gewaarborgd. Alleen op die manier kan het bestuur immers werken aan het creëren van een veilige sportomgeving.

  Zit je ergens mee? Stuur dan een e-mail naar vcp@vvactivia.nl met het verzoek contact op te nemen en je telefoonnummer. Mocht je specifiek één van ons willen spreken, geef dit dan aan. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. En natuurlijk kun je ons altijd aanspreken op de club.