• Historie


  • Activia in een ver verleden

    Het eerste Activia zag het levenslicht op 17 October 1915. Als bestuursleden werden gekozen: de heer B.J. Kraaijenzang, voorzitter: de heer G.B. Jansen, secretaris en de heer W.Grooters, penningmeester. De oprichting zou zijn geschied n cafe Rattink op de Hoven. Dit stond op de hoek van de Rozenstraat en de Spaarpotstraat. 
    Dat dit op de Hoven gebeurde was wel vreemd omdat Activia een Steenenkamer vereniging was. Tijdens de oprichting werd er besloten als onbeschreven wet dat alle leden van de Steenenkamer zouden komen. Er werd een uitzondering gemaakt voor Evert Schimmelpennink, die niet op de Steenenkamer woonde, maar er wel zijn vertier zocht. Later is hier blijkbaar verandering in gekomen want er werden toen ook voetballers uit Deventer en Wilp lid van Activia.

    Bij de oprichting wist de heer Jansen een twaalftal rood-witte shirts op de kop te tikken van een ter ziele gegane vereninging. En dus speelt Activia sinds die tijd in het rood-wit. Wat de naam betreft het volgende, de heer Jansen had als naam gekozen H.S.M : Houdt Steeds Moed. Deze naam werd door de G.V.B niet geaccepteerd aangezien er al een vereniging was met deze naam. Het zelfde gold voor Avanti. Dus werden er wat letters veranderd en zo werd het Activia. En zo is het nog steeds; Zwarte broek, rood-witte trui, dat zijn Activia lui. Activia begon met 12 spelers tot dat er zo`n twintig spelers waren, tijd voor een tweede elftal. Met als gevolg dat sommige spelers twee maal op een dag in het veld kwamen! Dat was toen nog geen probleem. Natuurlijk heb je om te kunnen voetballen een veld nodig. Daarvoor werd er aan de Bolwerksweg een stuk weide in beslag genomen. Daar dit ongevraagde geschiedde moesten de doelpalen zaterdag ochtend opgezet worden en s`avonds weer opgeruimd 
    worden! Dit duurde niet lang dus er moest weer een ander veld gevonden worden. Nu kon er gevoetbald worden naast de wagenmakerij aan de Bolwerksweg. Ook dit duurde niet lang omdat de GVB het veld niet vond voldoen aan de normen. Vandaar werd er verhuisd naar de Terwoldseweg in Twello en daarna de Posterenk!!! Dat was voor de jongens zonder fiets een pittige wandeling maar niet gezeurd, broodtrommeltje mee om dan s`avonds weer voldaan huiswaarts te keren. 

    In de Posterenk tijd moesten de jongens zich omkleden in een schuurtje waar ook enkele geiten stonden. Als je dit leest dan is er toch wel een hoop veranderd. Toen een schuurtje met water uit de pomp en nu verwarmde kleedkamer met toilet en warme douches. Na enige jaren werd er na bemiddeling door de hr Kraaijenzang een terrein gevonden op de Schapenweide. Dit terrein was eigendom van de hr E.J. Hissink die ook een aantal jaren beschermheer van het oude Activia is geweest.

    (bron: jubileum-uitgave mei 1991 W Nalis)